Turkije is één van mijn favoriete vakantielanden. Het land heeft alles waar ik naar op zoek ben tijdens mijn vakantie (en dat is niet niks, haha). Zon, zee, strand, natuur, cultuur, lekker eten, aardige mensen. Ik hou ervan en zou ook graag weer een keer die kant op gaan. Sterker nog, ik heb dat voor komende zomer overwogen, maar ik doe het toch niet. Waarom niet? Omdat de huidige machthebber in Turkije het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. En daar vind ik wat van. Dezelfde bedenkingen had ik twee jaar geleden toen ik overwoog naar Amerika te gaan. Toen kon ik mezelf nog overtuigen met het argument ‘familiebezoek’, maar dat gaat voor Turkije niet op. Turkije moet dus nog even wachten. Maar dat neemt niet weg dat ik wel alvast op papier gezet heb wat ik zou willen zien en doen in Turkije als de tijd daar is…
1. Istanbul
Om te beginnen wil ik heel graag een stedentrip naar Istanbul maken. Want deze stad op de grens van twee continenten spreekt enorm tot mijn verbeelding. Istanbul is al eeuwenlang een wereldstad waar oost en west samenkomen. Een stad met een roerige geschiedenis. En daardoor is deze stad geworden wat het nu is; enorm divers in alle opzichten. Ik kan me er enorm op verheugen om daar rond te dwalen. Om de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken – het Topkapi-paleis, de Blauwe Moskee, de Aya Sophia, de Basilica Cisterne – maar ook om onderdeel te zijn van het gewone leven (voor zover mogelijk). Ik ben benieuwd naar de sfeer, de mensen en het eten…
2. Roadtrippen
Turkije lijkt me echt een fantastisch land om te roadtrippen. Ik deed het wel eens een dag, maar eigenlijk wil ik gewoon weken achter elkaar. Een roadtrip vanuit Istanbul langs de Zwarte Zee-kust staat al jaren op mijn wensenlijstje. Tot aan Trabzon of misschien nog wel verder naar het oosten. Of van Istanbul naar het zuiden. Langs de Hellespont en het oude Troje tot aan Izmir. Of verder naar Marmaris… Maar een roadtrip door het binnenland richting Cappadocië is vast ook prachtig…
3. Terug naar Dalyan (Lycische Kust)
Tien jaar geleden was ik al eens aan de Lycische kust. In Dalyan, een leuk en (toen) nog niet zo toeristisch dorp aan de gelijknamige rivier. Het dorp is bekend om het Iztuzu-strand (turtle beach). Een prachtig strand waar je vanuit Dalyan alleen met de boot kunt komen. En dat is niet zomaar… Het Iztuzu-strand is beschermd gebied want het is de broedplaats van de bedreigde Caretta Caretta schildpad. Tijdens het broedseizoen worden delen van het strand dan ook afgesloten. Vanaf de boot heb je mooi uitzicht op de graven in de rotsen aan de andere kant van de rivier waar de koningen van het voormalige Kaunos begraven liggen. Dalyan is in mijn herinnering zo’n relaxte plek dat ik er graag nog eens naar terug zou gaan.
4. Pamukkale
Ik heb eigenlijk nog steeds spijt dat we toentertijd vanuit Dalyan geen tweedaags uitstapje naar Pamukkale gemaakt hebben. En daarom staan deze kalkterrassen nog steeds hoog op mijn wishlist. Ik heb genoeg plaatjes gezien van het blauwe water dat afsteekt tegen de witte muren van de terrassen. Maar het lijkt me geweldig dat met eigen ogen te zien. Ik ben alleen bang dat het er enorm toeristisch is. Maar goed, dat hoort nou eenmaal bij zo’n bekende plek. En als ik er dan toch ben, wil ik ook graag de overblijfselen van de stad Hiërapolis bezoeken die naast Pamukkale liggen en samen met de kalkterrassen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
5. Cappadocië
Net als bij iedereen (zo ongeveer) staat ook de regio Cappadocië op mijn wensenlijstje. En natuurlijk wil ik die ook vanuit een luchtballon zien. Maar ik wil er ook doorheen rijden of wandelen, want de landschappen daar – ontstaan door erosie – zijn zo bijzonder! Ik wil graag naast één van de feeënschoorstenen (Fairy Chimneys) staan in Göreme National Park. Ik wil slapen in het sprookjesachtige Uchisar en omhoog klimmen naar het kasteel. En ik wil graag een aantal van de grotwoningen en -kerken bekijken die je in deze omgeving vindt.
6. Efeze, Troje (Canakkale), Bergama
Turkije – dat vroeger Klein Azië of Anatolië genoemd werd – heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Vele plekken die een belangrijke rol gespeeld hebben in de Griekse mythologie en de wereldgeschiedenis, vind je in Turkije. Troje bijvoorbeeld, waar Oddyseus na tien jaar de oorlog wint door zijn list met het houten paard. En omdat ik – zoals jullie weten – een voorliefde heb voor oude stenen, wil ik zoveel mogelijk van de archeologische sites in Turkije zien. Bekende zoals Efeze, Troje en Bergama, maar ook minder bekende plekken als Perge en Phaselis (bij Antalya).
7. Oost-Turkije
Een gebied waar ik niet zo snel naar toe zal gaan vanwege de oorlog in Syrië is het zuidoostelijk deel van Turkije. Het stuk tussen Van en Mersin. Het noordelijke deel van het voormalig Mesopotamië. Een onontdekt, authentiek deel van Turkije, dat me heel bijzonder lijkt om te bezoeken. Ik zou daar in ieder geval Nemrut Dagi willen bezoeken. Deze bijzondere archeologische site bestaat uit een grafmonument op de top van een berg met daaronder enorme stenen beelden van (goden)hoofden. Zo bijzonder… Ook wil ik naar Göbeklitepe, een 12 duizend jaar oude stad en naar Harran waar bijzondere lemen koepelvormige huizen (bijenkorfwoningen) staan.
Een visum voor Turkije
Mocht het ooit zover komen dat het weer ok voelt om naar Turkije te gaan dan zal ik – in tegenstelling tot de eerdere keren dat ik erheen ging (3x in totaal) – een visum aan moeten vragen. Sinds 2014 ben je namelijk visumplichtig als je als Nederlander (of Belg) Turkije bezoekt. Je kunt als Nederlander een multiple entry e-visum aanvragen via https://www.evisa.gov.tr/nl/. Dit visum – dat 180 dagen geldig is – geeft je de mogelijkheid 90 dagen in Turkije te verblijven. Zorg er wel voor dat je paspoort nog 6 maanden geldig is na aankomst in Turkije. Een e-visum voor Turkije kost je 20 USD, te betalen met een creditcard of bankpas (Mastercard, Visa of UnionPay).
Maar je kan ook via een bemiddelingsbureau een e-visum voor Turkije aanvragen. Dat is wel duurder (24,95 euro per persoon), maar het grote voordeel is dat je alle informatie in één formulier kwijt kunt en dat je alle tijd hebt om dat in te vullen. Bovendien kan je alle aanvragen in één keer betalen via ideal. Op de site van de Turkse regering kan je maar voor één persoon tegelijk een aanvraag indienen en betalen. Bestaat je reisgezelschap zoals bij mij uit vijf personen, dan moet je het formulier dus ook vijf keer invullen en indienen.
Dit blog heb ik geschreven op verzoek van e-visums.nl. De foto’s komen van Pixabay.
4 comments
Turkije lijkt me prachtig. Ik wil ook heel graag naar Istanbul, pukkamale en Cappadocië. Een tijdje geleden hadden wij bijna een citytrip naar Istanbul geboekt, maar we hebben het niet gedaan, om dezelfde reden als jij niet gaat. Wie weet over een aantal jaar, Turkije loopt niet weg
Leuk om te lezen dat jij om dezelfde reden niet naar Turkije gegaan bent. Ik merk dat veel mensen daar helemaal niet over nadenken. Prima hoor, maar toch… En zoals je zegt; het land loopt niet weg. Er komt hopelijk wel weer een moment dat ik wel weer met een gerust hart naar Turkije kan afreizen.
Verder dan Antalya ben ik nog niet gekomen… Turkije lijkt me een prachtig land, vooral als je de toeristische plekken een beetje achter je laat.
Ja, Turkije is echt een prachtig land. Zeker off the beaten track… Er is zoveel te zien en de mensen zijn echt heel aardig…