Ongemakkelijke stiltes en in elk geval geen vervolgvraag. ‘Onverantwoord.’ Of zelfs een ‘zijn jullie gek geworden?’ Dat waren zo’n beetje de reacties als ik – Britt – vertelde dat we een rondreis door Colombia met kinderen gingen maken. Dus met onze zoon van bijna vier en onze dochter van bijna twee. Geen georganiseerde rondreis, maar gewoon alles zelf geregeld. Niet op de bonnefooi trouwens, daarvoor maak ik te graag plannen. En bovendien vind ik dat met kleine kinderen net iets te spannend.
Advies inwinnen
We hebben wel getwijfeld hoor… Als je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kijkt, ziet de kaart met het reisadvies voor Colombia er niet heel aantrekkelijk uit. Maar gelukkig hebben we vrienden die er vaker geweest zijn en dankzij hen hebben we een Colombiaanse leren kennen waar we dingen aan konden vragen. En ook via via hebben we advies ingewonnen van mensen die vaker naar Colombia reizen.
Duidelijk is dat de tijden van Pablo Escobar en de situaties die je in de Netflix serie Narcos ziet, in het verleden liggen. Het land is ver gekomen sinds die tijd en mensen die er vaker geweest zijn, kunnen dat uit eigen ervaring beamen. Ook op de Vakantiebeurs hebben we kritische vragen gesteld, met name gericht op de kindvriendelijkheid van het land. Dat zou wel goed komen, werd ons verzekerd. En dat was ook zo. Wat een heerlijk land en wat een fantastische tijd hebben we daar gehad.
Van Bogotá via Armenia naar Salento
Sinds vorig jaar vliegt KLM rechtstreeks naar Bogotá. Het is een lange zit (iets van 10-11 uur), maar zelf zit ik liever zo lang in een vliegtuig met kleine kinderen dan dat ik met ze in een auto zit. We begonnen onze reis uiteraard in Bogotá en bleven daar drie dagen puur om te ‘acclimatiseren’. Daarna vlogen we naar Armenia met Avianca en hebben we een paar dagen in een all inclusive hotel gezeten van de Decameron keten (Decameron Panacá). Pas daarna zijn we wat avontuurlijkere dingen gaan doen.
Een absolute must go to is Salento, een klein dorpje dat zijn toerisme dankt aan het feit dat het vlakbij de Valle de Cocoro ligt – een heel mooi natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen. Alle taxi’s naar de vallei zijn oude Jeeps en de rit er naartoe is al een belevenis op zich. Het dorpje zelf is knus, kleurrijk en gebouwd rondom een centraal plein. Er zijn veel steile straten, maar rondlopen is zelfs met een kinderwagen goed te doen. Zeker de hoofdstraat is ideaal om met kinderen te wandelen, af en toe een winkeltjes in te duiken of ergens iets te eten.
Bezoek een koffieplantage
Na Salento reisden we door naar een hacienda op een koffieplantage. Dat klinkt heel toeristisch en dat is het natuurlijk ook. Al is het goed om te weten dat het meeste toerisme in Colombia van de Colombianen zelf is. Dat is overigens ook waarom het wel handig is als je een beetje Spaans spreekt; niet iedereen spreekt Engels. Hacienda Combia is één van de bekendste en dat is terecht: het personeel en de eigenaresse zijn zo ontzettend aardig, we voelden ons direct heel welkom. Je kunt een koffietour doen, waar je dus uitleg krijgt over hoe koffie gemaakt wordt. Dit is voor hele kleine kinderen zoals de onze niet interessant, dus we hadden iPads meegenomen. Misschien niet zo verantwoord, maar zonde om de tour niet te doen als je er toch bent.
Toeristisch Cartagena
Toen was het tijd voor, in mijn beleving, het hoogtepunt van de reis: Cartagena. Een warme, zwoele stad aan de Caribische kust. Dit is de terechte toeristentrekpleister van Colombia. De oude stad is een wirwar van straatjes met pastelkleurige, grote huizen. Straatverkopers bieden vers fruit, snacks, sieraden of kokosnoten aan. Het is druk op straat, absoluut de plek waar je de meeste niet-Colombiaanse bezoekers vindt. Accommodaties lopen uiteen van backpacker hostels tot luxe vijf sterren hotels zoals het Santa Marta Hotel. Er is eindeloos veel keus in restaurants en uiteraard kun je hier veel visgerechten op de menukaarten vinden. Het museum voor de moderne kunst is klein en vonden wij goed te doen met kleine kinderen (let op: er is geen lift voor de kinderwagen).
Islas del Rosario
In Cartagena is het handig om een accommodatie op de goede plek te kiezen met kinderen. Ik kan twee dingen aanraden: in de oude stad (logisch) of in Bocagrande, een zuidelijke wijk die zoals de naam doet vermoeden langs een baai aan het strand ligt. In de oude stad ben je vrijwel altijd op loopafstand van alle bezienswaardigheden en pleinen en straten met restaurants. In Bocagrande moet je daarvoor tien minuten met de taxi (dat kost ongeveer twee euro), maar heb je wel een hotel aan het strand (vaak met een zwembad) en heb je meer comfort voor hetzelfde geld.
Wij hebben beide gedaan en dat zou ik iedereen aanraden. Zeker als je tussendoor nog een uitstapje maakt naar de Islas del Rosario. Daar zaten wij drie nachten en dat vonden we achteraf gezien te lang; het is heel klein en er is niet zoveel te beleven voor kinderen. Er zijn ook veel stelletjes (jonger en ouder) die daar komen om romantisch samen te zijn en dan wordt het gegil van kinderen niet altijd op prijs gesteld, hebben we gemerkt…
Via Bogotá terug naar huis
Onze laatste binnenlandse vlucht ging weer terug naar Bogotá. Daar verbleven we in het Hotel Morrison 84, een fijn hotel op loopafstand van de Zona Rosa. Dat is een voetgangersgebied met talloze restaurants en winkels en zelfs shopping malls. Heel handig en nog leuk ook. Een bezoek aan restaurant Andres Carne del Res is noodzakelijk, want het is een onmisbare ervaring en er is zoveel keus dat je kids niks te kort zullen komen. Met pijn in ons hart gingen we weer naar huis…
Waarom je naar Colombia wil…
We vertrokken eind november en hebben drie weken doorgebracht op een paar van de talloze plekken die we ‘gezien moesten hebben’. Sommige mensen vragen wat het nou zo geweldig maakte. Los van drie weken met je gezin heerlijk niks doen (wat overal kan), vielen ons een paar dingen positief op. Te beginnen met de ontzettend aardige Colombianen, die het erg leuk vinden dat je naar hun land komt, waar natuurlijk decennia lang niemand heen wilde. Dan heb je het land zelf met zijn verscheidenheid aan omgevingen; wereldse grote steden, koloniale dorpjes, bergen, jungle (Amazone), koffieplantages en de warme Caribische kust. En, ook niet onbelangrijk, het Colombiaanse eten is zo divers en verrukkelijk. Voor mijn gevoel is het gevarieerder dan in andere Zuid-Amerikaanse landen waar ik geweest ben.
Spaar ervoor, plan je reis en ga
Colombia is een reisbestemming in opkomst en wordt nu steeds vaker genoemd in reisbladen als hippe place to be. Aan het begin van mijn verhaal vertelde ik al dat er niet erg positief gereageerd werd op onze reisplannen. Maar positieve reacties; die waren er natuurlijk ook. Vooral van reislustige vriendinnen die zeiden dat ze Colombia ook al lang op hun ‘verlanglijstje’ hadden staan – met kinderen. Tegen iedereen in die categorie kan ik alleen maar zeggen: spaar ervoor, plan je reis en ga. Ik wens je net zo’n fantastische ervaring als wij daar hadden!
Tien tips voor als je een rondreis door Colombia met kinderen gaat maken
- Bogotá is leuk, maar niet het meest geweldige stukje van Colombia. Wij hebben er na aankomst drie nachten doorgebracht om te ‘acclimatiseren’. Achteraf vonden wij dat teveel: twee nachten is wel genoeg. Zorg dat je óf in de oude stad zit, óf in de buurt van Zona Rosa (waar alle restaurantjes op loopafstand zijn). De Zona T is voetgangersgebied, waar je kleine kindjes makkelijk kunt laten rondrennen.
- Als je binnenlandse vluchten wilt maken, is het handig om te weten dat boeken vanuit Colombia stukken goedkoper is dan vanuit het buitenland op com. Wij hadden gelukkig een vriendin ter plaatse, het scheelde ons voor drie enkele vluchten voor 3 personen + infant ruim €200.
- Met kinderen onder de zeven behoor je als gezin tot de hulpbehoevende groep waartoe ook ouderen, gehandicapten en zwangeren behoren. Je hoeft dan niet in de gewone wachtrijen – bijvoorbeeld op het vliegveld of bij een taxi standplaats – maar in de priority lane. We voelden ons eerst wat bezwaard, maar het wordt echt normaal gevonden dat je voorrang krijgt.
- In een restaurant komt het eten voor kinderen vaak eerder dan de rest. Er zijn enkele gerechten die je vaak ziet voor kinderen, zoals pasta of een stuk (gefrituurde) kipfilet. Een gerecht dat op bijna elke kaart staat, is ‘salchipapas’: frietjes met stukken gefrituurde (knak)worst. Niet heel voedzaam, wel grote kans op succes. Restaurants doen gerust wat meer moeite voor kinderen. Wij vroegen af en toe om een bakje gestoomde broccoli of stukjes paprika erbij en dat was altijd mogelijk.
- Bijna overal kun je vers fruitsap krijgen. Je kunt kiezen of je deze met water of melk wilt. Als je niets zegt, wordt er suiker bij gedaan. Geef het dus aan (sín azucar) als je er geen suiker in wilt of alleen maar een beetje (un poco de azucar).
- In Bogotá en het koffiegebied kan het regenachtig tot slecht weer zijn. Regenlaarsjes zijn dan geen overbodige luxe. Geen zin om ze mee te sjouwen? Je kunt ze ook daar kopen en achterlaten natuurlijk.
- Wij waren heel blij dat onze dochter nog gratis kon vliegen, want dat scheelt honderden euro’s. Alleen heeft ze dan natuurlijk geen stoel. Ook kregen we voor haar daarom geen kindermaaltijd. Dat vonden wij nog acceptabel voor het uitgespaarde bedrag, maar houd er dus rekening mee dat je voldoende eten bij je hebt voor kinderen voor wie je niet betaalt. Dit is met name van belang als ze bijna twee zijn; bij een zuigeling maakt dit niet zoveel uit. Houdt er ook rekening mee dat je soms zelf even stoelloos bent, omdat je kind ligt te tukken op jouw plek.
- Waar het warm is, zijn helaas ook vaak muggen. Om het risico op enge muggenbeten te beperken, doe ik mijn kinderen witte of lichtgrijze leggings of lange broeken en witte t-shirts met lange mouwen aan. Daar spray ik natuurlijke anti-muggenspray over die geschikt is voor kinderen.
- Het wordt enorm gewaardeerd als je Spaans spreekt of dat probeert (zoals ik). Sommigen Spaanstaligen worden extatisch als buitenlandse kinderen een woordje Spaans proberen te spreken. Om het ijs met de taxichauffeur of het bedienend personeel in een restaurant te breken, kan het dus helpen als je kids op het juiste moment ‘buenas dias’, ‘muchas gracias’, ‘muy rico!’ en ‘adios’ kunnen zeggen.
- Als laatste een tip voor jezelf als je nog niet vaker verre reizen hebt gemaakt met (kleine) kinderen: Laat je niet gek maken door anderen over waarom het geen goed idee zou zijn. Daar bedoel ik niet mee dat je moet gaan. Het enige wat ik hoop over te brengen is, dat het echt wel te doen is. Is het niet jullie ding, doe het dan vooral niet. Maar kriebelt het? Dan moet je krabben!
Dit ontzettend uitgebreide blog over Colombia is geschreven door Britt, die daar afgelopen winter drie weken rondreisde met haar man en twee kinderen.
3 comments
Hi Britt,
Heb je tijdens de reis malariapillen geslikt, m.a.w. zijn jullie in malariagebieden geweest?
Dank voor je reactie.
Groeten,
Remco
Hoi Remco, wij zijn niet in malaria gebieden geweest in Colombia, alleen in Bogota, Zona Cafetera en Cartagena en Isla Grande. Saludos, Britt
Hoi Britt,
Hoe reisden jullie van plek naar plek (buiten het vliegtuig om)?
En als wij gaan zijn onze kinderen 4,5 en 3. Het zijn geen sterren in lopen, dus we twijfelen over hoe dit qua loopafstanden aan te pakken. Heb je tips? Voor NL en vakantie in Europa hebben we een bolderkar, maar dat is wellicht geen aanrader voor Colombia?
Ben benieuwd!
Groet,
Mirte