In de winter van 2015 gingen we op vakantie naar Denemarken. We reden een rondje met de auto via Duitsland. We waren elf dagen weg (tien nachten) en sliepen op drie verschillende plekken die we van tevoren boekten (via booking.com en airbnb.com). Ik deel graag onze route en de highlights onderweg met je.
1. Lübeck
De eerste stop op onze route is Lübeck (zeker 6 uur rijden vanuit Rotterdam inclusief pauzes). Eigenlijk is het Gross Meinsdorf, een gehucht in de buurt van Eutin, zo’n twintig kilometer ten noorden van Lübeck. We logeren in de Storchenhof; een aangenaam (vloer)verwarmd appartement met een fijne woon-/eetkamer, twee slaapkamers en een grote badkamer. Natuurlijk brengen we een bezoek aan Lübeck, want deze hanzestad gelegen aan de rivier de Trave staat bekend om zijn mooie historische binnenstad, met bezienswaardigheden als de Holstentor, het symbool van de stad, het Burgklooster en de Koberg – een volledig behouden gebleven wijk uit het laatste gedeelte van de 13e eeuw – en de Dom. Bovendien is Lübeck dé stad van de marsepein. Zelfs als je daar niet van houdt, is café Niederegger een aanrader. De door water omsloten historisch binnenstad met zijn smalle straten en stegen, kan je het beste te voet verkennen.
2. Stevns Klint
Vanuit Lübeck reizen we door naar Kopenhagen. We hebben om 10.45 de boot van Puttgarden naar Rodby gereserveerd. De overtocht duurt drie kwartier en dat is een fijne onderbreking van de rit. Eenmaal in Denemarken stoppen we bij Stevns Klint; samen met grote broer Mons Klint op het eiland Borre één van de (natuurlijke) hoogtepunten van het land. De indrukwekkende krijtstenen kliffen rijzen steil op uit zee – ‘klint’ betekent ‘afgrond’ in de oude taal van de Vikingen – en de Hojerup Gamle Kirke balanceert gevaarlijk dichtbij die afgrond; het achterste deel van deze kerk is bijna honderd jaar geleden al eens door een aardverschuiving in zee gestort. Via een beangstigend steile trap kan je afdalen naar het grove kiezelstrand om de kliffen van dichtbij te bekijken.
3. Vallø en Køge
Op weg naar Kopenhagen rijden we ook nog even langs één van de meest imposante kastelen van Seeland; Vallø Slot met zijn twee verschillende torens. Het kasteel en de route er naar toe – die eindigt in een met knoestige oude eiken omzoomde, doodlopende weg – zijn prachtig, maar het kasteel is niet open voor publiek. Ook doorkruisen we het historische Køge op zoek naar een pinautomaat, dat we vinden op de markt. Het is een bliksembezoek, maar we vinden Køge zo leuk, dat we besluiten hier een volgende keer terug te komen.
4. Kopenhagen
In Kopenhagen hebben we via airbnb een appartement net buiten het centrum gehuurd, met drie slaapkamers, een woonkamer, een keukentje en een wc met een douche erin. Het voelt een beetje als thuis (behalve die wc dan). Kopenhagen mag je niet overslaan tijdens een vakantie naar Denemarken met kinderen. Het is zo’n leuke, kindvriendelijke stadº. Er is veel te zien en te doen. In het autovrije centrum, maar ook daarbuiten. Pretpark Tivoli mag je eigenlijk niet missen als je met kinderen in Kopenhagen bent. Ook de dierentuin, het nationaal aquarium Den Blå Planet, het openluchtmuseum en Bakken; het oudste pretpark ter wereld, zijn een bezoekje waardºº. In en rond het centrum vind je daarnaast verschillende historische gebouwen en musea. Wil je weten wat wij gedaan hebben in Kopenhagen? Lees het hier (ons bezoek aan Tivoli) of hier (wat wij nog meer deden in Kopenhagen).
5. Roskilde
Tijdens ons verblijf in Kopenhagen rijden we op en neer naar Roskilde (een uurtje rijden) om het Vikingmuseum te bezoeken. Ruim 1000 jaar geleden brachten de Vikingen opzettelijk vijf verschillende schepen tot zinken in het smalste stuk van de fjord van Roskilde om een aanval van de Noren af te wenden. In 1962 werden ze opgegraven, geprepareerd en tentoongesteld in dit museum, dat daar speciaal voor gebouwd werd. In een grote hal struinen we tussen de restanten van een vissersboot, twee oorlogsschepen, een binnenvaartschip en een boot voor overzeese handel. Ze zijn zo tentoongesteld dat je niet alleen de resten ziet, maar je ook kunt voorstellen hoe ze eruit gezien hebbenººº.
Buiten, in de werkplaats en de werf kan je de reconstructies zien. Verder is er veel aandacht voor het leven en de cultuur van de Vikingen (waar de scheepvaart een belangrijk onderdeel van uitmaakt). De kinderen zijn gepast onder de indruk van het verhaal over de oorlog die leidde het tot zinken brengen van de schepen. Maar ze vinden het nog veel leuker om zich uit te dossen als echte Vikingen en te spelen op een Vikingschip, kleurplaten te kleuren en hun eigen naam in oud runen te schrijven in het kindvriendelijke(re) doe-deel van het museum.
Na het museum besluiten we de Domkirke van Roskilde (ooit de hoofdstad van Denemarken) te bezoeken. Misschien op het eerste gezicht niet het leukste uitje met kinderen, maar dat valt reuze mee. De oorspronkelijke houten kerk dateert uit 985 en werd gebouwd door Vikingkoning Harald Blåtand. In 1170 werd gestart met de bouw van een stenen kerk (het duurde 100 jaar voordat deze af was). De Domkirke is de vaste begraafplaats van de Deense Koninklijke familie. Er liggen veertig koningen en koninginnen begraven in portieken en kapellen die over de eeuwen aangebouwd zijn. En deze zien er allemaal anders uit en zijn interessant om te ontdekken. De kapel voor Christian IV vinden de kinderen het mooiste, vooral omdat de schilderingen op de muren zeer tot de verbeelding sprekende taferelen uit veldslagen laten zien.
6. Vejle (en Odense)
Eigenlijk had Odense de volgende stop tijdens onze vakantie naar Denemarken moeten zijn – de geboorteplaats van sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen –, maar daar konden we geen geschikte accommodatie vinden. De stad en alle aan de schrijver gerelateerde attracties bewaren we dan ook voor een andere keer. In plaats daarvan gaan we door naar Vejle; een klein plaatsje in het zuidoosten van Jutland. De route daar naartoe – over het eiland Funen – is zeer de moeite waard, vooral vanwege de bruggen. De Grote Belt Brug verbindt het eiland Seeland met Funen. Het is de langste verbindingsbrug van Europa en de op drie na grootste verbindingsbrug ter wereld. Het kost wat om erop te mogen (tol), maar het is een bijzondere ervaring.
Vejle is een plaatsje van niks, maar we hebben er een fantastisch appartement: Førbys bed & breakfast. En dan maakt het niet uit dat we het moeten doen met een handvol monumentale gebouwen in het centrum en het bijzondere golfvormige appartementencomplex aan de haven. Hoogtepunt van Vejle is Jensens Bøf Hus; een geweldige kindvriendelijke eetgelegenheid met knusse halfronde zitbanken en een aparte speelplek voor de kinderen. Bij binnenkomst krijgen ze allemaal een teken- en spelletjesboek met daarbij een lollig wascostiftentorentje. En – niet onbelangrijk – het eten is ook nog eens goed: pizza, spareribs en hamburgers, met de softijsbar als feestelijke afsluiter. Het goede nieuws; Jensens Bøf Hus schijnt een keten te zijn, die door heel het land zit.
7. Ribe
Vanuit Vejle brengen we een bezoekje aan Ribe (een uur rijden); het oudste stadje van Scandinavië. Een must see tijdens een vakantie naar Denemarken! Het oude centrum bestaat uit een paar autoluwe straten met daar omheen een netwerk van steegjes. Vooral de eeuwenoude vakwerkhuizen zijn prachtig om te zien, net als de kerk in het hart van de stad. We hebben pech met het weer – het regent en waait – dus na een snel rondje vluchten wij naar binnen.
Het wordt J.H. Quedens, een café dat zichzelf aanprijst als “outdoor café”, maar dat nu even niet is. Niet erg, want binnen is het zo gezellig dat je hier de hele dag wel kunt blijven zitten en eten; lekkere lunchplateaus, goede taarten en bakken nacho’s. Daarnaast is er ook nog van alles aan leuke snuisterijen te koop. Zoals een brillenkoker met blije kikkers, die dochter F haar vader vakkundig aansmeert: ‘Als ik een bril zou hebben, dan wilde ik deze brillenkoker papa, maar nu mag jij hem hebben’. Voordat we teruggaan brengen we toch nog een bezoek aan de burcht van Ribe.
De terugtocht (7.15 uur volgens google maps) kost ons een hele dag (met dank aan een omgevallen vrachtauto en ander file-leed). Maar dat mag de pret niet drukken. We hebben een heerlijke vakantie naar Denemarken gehad en er is nog genoeg te wensen overgebleven voor een volgende keer.
º Naar aanleiding van ons bezoek aan Kopenhagen zetten wij alle speeltuinen en kindvriendelijke bezienswaardigheden in en rond het centrum van Kopenhagen op een kaart. Download ’m hier.
ºº Ben je van plan een aantal musea en attracties in Kopenhagen te bezoeken? Overweeg dan een Copenhagen Card aan te schaffen (gratis toegang tot 74 musea en attracties, waaronder Tivoli, de dierentuin, het aquarium en het openluchtmuseum). Bovendien geeft de kaart je gratis toegang tot de trein, bus en metro in en rondom Kopenhagen. Voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten, kijk op www.copenhagencard.com.
ººº Ze zijn ook zo tentoongesteld dat het voor kleine kinderen makkelijk is om er naar toe te lopen – want er hangen rondom alleen touwen – en dat is ook nog eens heel aanlokkelijk omdat onder de boten kiezels liggen.