Je waant je op één van onze Waddeneilanden; die duinen, het strand, de naaldbossen, de kleine dorpjes en de fietsen. In werkelijkheid bevind je je in Litouwen of – mogelijk, maar minder aannemelijk – in Rusland. En je bent ook al niet op een eiland – al heeft het er alle schijn van – maar op een schiereiland…
Litouwen en Rusland
De Koerse Schoorwal (Curonian Spit) is een landtong – 98 km lang en 0,5 tot 3 kilometer breed – die de Baltische Zee scheidt van de Koerse Lagune (het Koerlandse Haf). De ene helft van het schiereiland evenals de aansluiting met het vasteland, liggen in de Russische enclave Kaliningradº. De andere 48 kilometer liggen in Litouwen. Het Litouwse uiteinde is niet verbonden met het vasteland; een veerpont verbindt het dorpje Smiltynė op het uiterste puntje van de landtong met de havenstad Klaipėda.
Wankel evenwicht
Op de Koerse Schoorwal vind je een bos- en duinlandschap dat constant door de Oostzee opgeslokt dreigt te worden. De duinen behoren tot de hoogste van Europa. Dat het schiereiland vandaag de dag nog bestaat, komt alleen door onophoudelijke menselijke inspanningen om de erosie van de Schoorwal te bestrijden. Daarom is de Koerse Schoorwal in 2000 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO als cultureel erfgoed.
Nida
Vanaf de boot uit Klaipéda rijden we over de enige weg door het gebied naar het dorpje Nida op het uiterste puntje van het Litouwse deel van de Curonian Spit. Het dorp telt normal gesproken slechts 1650 inwoners, maar tijdens de zomer groeit dit aantal tot ruim 50.000; de Curonian Spit is één van de trekpleisters van Litouwen.
Mooie camping
Wij zetten onze tent op tussen de naaldbomen van Nidos Kampingas en genieten van het lekkere weer. Nidos Kampingas is een aanrader. Het is een mooie, rustige camping met ongeveer 100 plaatsen die verspreid over het terrein liggen (afgebakend met boomstammen). Het sanitair is schoon, er is een basic keuken en – als je niet wilt koken – ook een restaurant. En voor wie geen zin heeft om te kamperen; er zijn zelfs kamers te huur.
Prachtig strand
Voor de kinderen is er genoeg te doen op de camping. Ze kunnen zich lekker uitleven in de speeltuin, maar er is ook een tennisbaan, een basketbalveld en een indoor zwembad. Als je wilt zwemmen kan je eigenlijk beter naar het strand gaan. Dat is ongeveer vijftien minuten lopen door het prachtige duingebied. Het strand aan de noordkant van de Koerse Schoorwal is zoals wij strand kennen; langgerekt en breed. Voordeel is dat dit strand zelfs bij drukte nog best wel leeg is…
Thomas Mann en hoge duinen
Naar het pittoresk vissersdorpje Nida loop je in ongeveer twintig minuten (met kinderen). Vanaf het haventje kun je via de promenade langs de lagune naar het voormalig zomerhuisje van de beroemde Duitse schrijver Thomas Mann wandelen (nu een museum). En ten zuiden van Nida bevinden zich enkele hoge duinen, waarvan de Parnidis met 52 meter het hoogste is. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht! Wij drinken in Nida een groot glas bier in het gras aan de haven, terwijl de kinderen zich uitleven op een springkussen. Daarna gaan we lekker uit eten; heerlijke verse visjes bij restaurant ‘Uzeiga Sena Sodyba’.
Heksenheuvel
We brengen ook een bezoek aan het dorp Juodkranté; na Nida het grootste dorp aan Litouwse zijde van de grens. Juodkranté staat bekend om zijn heksenheuvel (Raganų kalnas); een beboste heuvel met een pad waarlangs meer dan 70 unieke houtsnijwerken staan. Heksen, reuzen, monsters en duivels, afkomstig uit Litouwse sprookjes. Leuk voor ouders en kinderen; aan het einde van de route ligt een speeltuin. In Juodkranté lunchen we op de middeleeuwse piratenboot ‘Kogas’; een topper zowel qua eten als qua setting.
Dit schiereiland aan de Baltische kust is wat ons betreft een niet te missen highlight van een bezoek aan Litouwen. Het een heerlijk rustig gebied om te verblijven en dat maakt het een heel geschikte bestemming als je met kleine kinderen reist. Zelfs in het hoogseizoen…
Hoe kom ik er?
Om op Curonian Spit te komen vertrek je met de ferry vanaf Klaipéda; waar je eerste met de boot naar toe bent gegaan vanuit Kiel, of over land bent gekomen via Duitland en Polen. Eenmaal op de Curonian Spit kan je de bus nemen, maar je kunt er ook goed fietsen. Kom je met de auto, houd er dan rekening mee dat je een paar euro moet betalen om het beschermde gebied in te mogen.
º Wist jij dat ten westen van de Baltische Staten nog een klein stukje Rusland ligt? Stevig ingeklemd tussen Litouwen en Polen. Nee? Nu dus wel. Lees meer over de Russische enclave Kaliningrad op: http://www.visit-kaliningrad.ru/en/